Tutorial kettelen

Tutorial kettelen

Zelf sieraden maken is erg leuk! Daarom help ik je graag bij het maken van je eigen sieraden. Er zijn namelijk een aantal basis technieken die je kunt toepassen. Die heb ik voor je uitgewerkt in een korte tutorial. In een duidelijk stappenplan leg ik je uit welke materialen je nodig hebt. En laat ik je stap voor stap zien hoe je te werk gaat.

Met behulp van kettelen maak je kettelstiften met een kraal erom aan elkaar. Zo ontstaat er een ketting van metaal met de kralen van jouw keuze. Maar je kunt deze techniek ook gebruiken om mooie bedels en hangers te maken. Zo kun je zelf leuke oorbellen, kettingen of armbandjes maken!

Stap 1

Tutorial kettelen foto 001

Neem een kettelstift en rijg daar de kraal van jouw keuze aan. (Je kunt natuurlijk ook meerdere kralen tegelijk rijgen.) Knip daarna met een kniptang de kettelstift af tot ca. 1cm vanaf de kraal.

Stap 2

Tutorial kettelen foto 002

Buig met een rondbek tang het uiteinde van de kettelstift in een hoek van 45 graden.

Stap 3

Tutorial kettelen foto 003

Buig met een rondbek tang een oogje van het uiteinde. Zorg daarbij dat de kraal strak tegen het reeds bestaande oogje aankomt. Zo gaat de kraal niet schuiven.

Stap 4

Tutorial kettelen foto 004

Buig het oogje dat je net gemaakt hebt weer iets open. En hang de volgende lege kettelstift er aan. Buig daarna het oogje weer dicht zodat de nieuwe kettelstift er niet meer af kan vallen. En rijg de volgende kraal er aan. Herhaal dan de vorige stappen, zodat je een kralenketting krijgt van kralen.

Stap 5

Tutorial kettelen foto 005

Wanneer je tevreden bent met de lengte kun je er een karabijn sluiting aan bevestigen. Dit kun je doen met een aanbuigringetje, zodat het slotje beter kan bewegen tijdens het aan en uit doen. Aan het andere uiteinde kun je een verlengkettinkje bevestigen.